Skip to main content

Basiliek Sint Bavo Restauratie van Toorops nooit gerealiseerde glas-in-lood

Basiliek Sint Bavo

Een paar jaren geleden doken tijdens een veiling de ontwerpen op voor twee van de drie raampartijen in deze kapel. Deze worden nu alsnog uitgevoerd.

In de afgelopen twintig jaar is de Haarlemse Kathedrale Basiliek Sint Bavo, met steun van Dioraphte, gerestaureerd. Dit rijksmonument behoort, samen met onder meer de Sagrada Familia en de Sacré-Cœur, architectonisch tot de top-5 van de grote kerkgebouwen die tussen 1850 en 1950 zijn gebouwd. De kerk is ontworpen door Joseph Cuypers en bevat veel kunstvoorwerpen van hoge artistieke kwaliteit.

Jan Toorop (1858-1928) was één van de kunstenaars die uitgenodigd werd om een deel van de kathedraal te verfraaien. Hij kreeg opdracht ontwerpen te maken voor de Aloysiuskapel. Alleen de tegeltableaus aan de noordzijde van de kapel zijn gerealiseerd. Vanwege geldgebrek stokte de uitvoering van de andere onderdelen en ging Toorop uiteindelijk over tot de verkoop van zijn ontwerpen. Een paar jaar geleden doken tijdens een veiling de ontwerpen op voor twee van de drie raampartijen in deze kapel. Deze worden nu alsnog uitgevoerd. Het gaat hier dus om een bijzondere restauratie, die afrondt wat ooit was bedoeld.