Skip to main content

Betje Wolff Museum Toegang tot het leven in een andere tijd

CE Betje Wolff

In Middenbeemster staat het huis waar Betje Wolff van 1759 tot 1777 woonde. Ze was niet alleen vrouw van de dominee, maar bovenal schrijfster. Het huis doet al sinds 1950 dienst als museum, maar barst gaandeweg uit zijn voegen. Aanpassingen zijn nodig.

Betje Wolff was een onafhankelijke, sprankelende geest die met een scherpe pen over zaken schreef die nog steeds actueel zijn. Op de zolderkamer maakte ze talloze gedichten en artikelen en haar bekendheid groeide met de jaren. Haar schrijfkamer is vandaag de dag nog steeds te zien en veel in de woning ademt de sfeer uit de tijd van Betje Wolff. Ook de stijlkamers van andere bewoners zijn door de eeuwen heen bewaard gebleven.

Nieuwe entree in de maak

Het huis – dat beheerd wordt door het Historisch Genootschap Beemster – is niet alleen een museum. Er worden ook workshops, literaire avonden en lessen voor basisschoolleerlingen georganiseerd. Maar de ruimte daarvoor is klein en de entree krap. Voor een kapstok, ontvangst en schooltassen is nauwelijks plek. Daarom komt er een aanbouw die de bezoekers beter kan verwelkomen en meer faciliteiten biedt.