Skip to main content

Asko|Schönberg Onderzoekt de relatie tussen tekst en muziek

Words&Music, Stokely Dichtman, foto Eduardus Lee

‘Voor de Feldman-liefhebber viel er veel te genieten dit weekend. Ook Becketts geest waarde rond in het minifestival Words & Music.’

NRC

Het ensemble Asko|Schönberg organiseerde voor de eerste keer het festival Words & Music. Het evenement is primair bedoeld om de relatie tussen tekst en (nieuwe) muziek te onderzoeken. De focus in de programmering lag op het werk van componist Morton Feldman en schrijver Samuel Beckett. Al tijdens hun legendarische eerste ontmoeting vonden ze elkaar in hun antipathie tegen het fenomeen opera. Beckett verbood het gebruik van zijn teksten in een muzikale setting. Maar voor zielsverwant Feldman maakte hij een uitzondering.

Het festival vond in januari 2020 plaats in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam, net voor corona toesloeg. Het is de bedoeling dat het festival een tweejaarlijks terugkerend evenement wordt. Voor de toekomstige edities onderzoekt het ensemble of het festival op meerdere plekken in de stad kan worden gehouden teneinde een diverser publiek te trekken.