Skip to main content

Cinedans Fest Meer aandacht voor de dansfilm

De dansfilm is een opvallend genre binnen het aanbod van films in Nederland. Wat maakt het genre zo bijzonder? En waarom is het belangrijk om de ontwikkeling van de dansfilm een extra stimulans te geven?

Eerst even dit: wat is een dansfilm? Mensen denken vaak aan films die een dansuitvoering vastleggen. Maar het genre is veel breder. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een bijzondere kunstvorm waarbij twee disciplines bij elkaar komen: dans en film. Er hoeven niet eens per se mensen in voor te komen. De beweging kan ook ontstaan door bijvoorbeeld dieren, kleuren of voorwerpen. Maar, benadrukt Cinedans-directeur Martine Dekker in Dansmagazine: ‘Essentieel is dat er een filmisch plan is, dat in zichzelf een choreografie is.’

Twee disciplines, één film

Het bijzondere is dus dat de dansfilm uit beide disciplines put. De dansfilm heeft zich ontwikkeld tot een eigen artistieke beeldtaal die verhalen op een eigenzinnige manier verbeeldt. De cameravoering, montage en het geluid voegen veel toe aan de choreografie. Terwijl de dans toeschouwers nog meer kan meevoeren in het verhaal zonder woorden. Juist dat biedt choreografen en dansers veel mogelijkheden.

Cinedans FEST jaagt op verschillende manieren de ontwikkeling van het genre aan. Jaarlijks selecteert het festival ongeveer zestig films van over de hele wereld. Gemaakt door makers die op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om het publiek te verrassen en zelf te groeien.

Inspirerend programma

Vier dagen lang zijn de films te zien in Eye te Amsterdam en ook online is er een inspirerend programma. Daarnaast worden er documentaires getoond die het werk van belangwekkende danskunstenaars in beelden vangen. Er is een Short Film Competition en natuurlijk veel ruimte voor uitwisseling tussen makers en publiek.