Skip to main content

Festival Cement Laat jonge makers groeien

PK Festival Cement

Hoe kun je als jonge maker in de podiumkunsten een volgende stap zetten? En de wereld laten zien dat je er bent? Zonder Festival Cement zou veel nieuw talent een kans missen. Daarom steunde Dioraphte ook in 2022 dit veelzijdige festival dat steeds nieuwe onderdelen ontwikkelt.

Cement maakt de groei van jonge makers mogelijk. Elk jaar laten zo’n twintig nieuwe talenten in Den Bosch hun werk zien aan het publiek. De makers zijn door Cement gescout en geselecteerd. Verspreid over negen dagen zijn er gemiddeld honderd voorstellingen. Om in te spelen op de coronamaatregelen besloot Cement in 2022 tot een iets andere opzet. Zo is bijvoorbeeld samengewerkt met Theaterfestival Boulevard en biedt Cement de makers zo extra speelkansen, een ander publiek en nieuwe podia.

Intensieve coaching

Ook helpt Cement elk jaar zelf een aantal producties tot stand brengen. De makers en hun teams krijgen dan intensieve zakelijke en artistieke coaching. Ook krijgen zij hulp bij de productie, techniek en marketing.

Wat Festival Cement bijzonder maakt, is dat het niet alleen gaat om de voorstelling, maar ook hoe je daar komt. Het gaat om de combinatie met alles wat eromheen gebeurt. Zoals de zogeheten Broedplaats, waar makers vrijheid en ruimte krijgen voor hun maakproces en in gesprek gaan met een intiem publiek. De Werfplaats is een experimenteerruimte. Makers die elkaar nog niet kennen, leren er gedurende een week over elkaars werkwijzen en disciplines. Aan het eind van de week gooien zij de deuren van hun atelier open. Het publiek kan rondkijken en het proces volgen.

Cor Langerak studeerde in 2022 af aan de Toneelacademie Maastricht. Voor de voorstelling ‘Op een gegeven moment’ exporteerde hij achthonderd toneelteksten van de Nieuwe Toneelbibliotheek naar een database. Tijdens de voorstelling krijgen acteurs en publiek tekstfragmenten te zien op een groot scherm. Er is niet van tevoren gerepeteerd. De fragmenten zijn op basis van kunstmatige intelligentie samengesteld, en gebaseerd op eigenschappen en patronen van al die achthonderd teksten. Het zijn schijnbaar willekeurige zinnen en stukjes uit dialogen die de acteurs uitspreken. Alles ontstaat tijdens de voorstelling, terwijl de samenwerking groeit tussen acteur, techniek en publiek.

Bekijk het interview met Cor Langerak