Skip to main content

Grachtenfestival Amsterdam als muziekpodium voor jonge musici

PK Grachtenfestival Kāna Trio Rob van Dam

Bij het Grachtenfestival draait alles om muziek. Voor iedereen en voor elk budget. In het park, op het plein en op de gracht. En met jonge musici in de hoofdrol. Want het Grachtenfestival wil juist hen de ruimte geven om te groeien.

2022 was een jubileumjaar voor het Grachtenfestival. Al 25 jaar helpt het jonge talenten bij de start en doorgroei van hun carrière. Zij worden zorgvuldig gescout door een speciaal team. Dat bezoekt daarvoor verschillende conservatoria, concerten, concoursen en orkesten. Daarnaast organiseert het Grachtenfestival ook van alles om de klassieke muziek en jazz een nieuwe impuls te geven. Bijvoorbeeld door winnaars van talentontwikkelingstrajecten een plek te geven op het podium. Dat zorgt voor tal van cross-overs en allerlei samenwerkingsvormen.

Winnaar 2022

Het was de 20-jarige pianist Nikola Meeuwsen die de Grachtenfestivalprijs 2022 won. Volgens de jury kenmerkt de jonge pianist zich door zijn kraakheldere muzikale denken. ‘In zijn spel vallen stilte en beweging briljant samen. Zijn gedachtegang is pure poëzie.’ De winnaar van de Grachtenfestivalprijs krijgt de felbegeerde titel van artist in residence. De musicus krijgt dan alle vrijheid om invulling te geven aan de volgende Grachtenfestivaleditie. Zo was het in 2022 de jonge cellist Alexander Warenberg die als artist in residence het openingsconcert aan de Amsterdamse Sloterplas verzorgde.

Winnaar Nikola Meeuwsen

Wat de Grachtenfestivalprijs betekent

‘Ik merk dat de Grachtenfestivalprijs veel in beweging zet. Je bekendheid groeit. Deuren naar andere zalen gaan open. De prijs stimuleert me om nog harder te werken, mezelf nog verder te ontwikkelen. Zo zijn er bijvoorbeeld musici met wie ik ooit zou willen spelen. Er zijn bepaalde muziekstukken die ik wil laten horen. Als artist in residence krijg ik de ruimte om volgend jaar een gedeelte van het festival helemaal zelf in te vullen. Vanuit mijn eigen creativiteit. Ik kan musici uit Nederland en buitenland uitnodigen, of juist kiezen voor een pianorecital. Alles is mogelijk. Het is als musicus altijd afwachten of je ooit je ideeën kunt uitvoeren. Nu krijg ik die kans. Ik heb volledige carte blanche. Dat is echt heel gaaf.’

Uitdagen en vooruithelpen

Het Grachtenfestival zet zich op verschillende manieren in om talentvolle musici uit te dagen en vooruit te helpen. Zo is er de jaarlijks terugkerende zomerschool voor jonge operazangers. En Opus Novum, speciaal bedoeld voor musici en ensembles die zich willen bekwamen in het componeren.

Ruimte voor solo

Een nieuwe loot aan de stam van het Grachtenfestival is SOLO. Deze kreeg de kans om
te groeien, juist in coronatijd. Repetities, ensembles, samen musiceren op het conservatorium; het was allemaal een tijd lang lastiger. Maar de beperkingen maakten ook ruimte voor persoonlijke groei. Musici raakten meer op zichzelf aangewezen en gingen op zoek naar persoonlijke uitdagingen die wel mogelijk waren. In de stilte zijn veel mooie soloprogramma’s ontstaan, waaraan het Grachtenfestival nu volop de ruimte geeft.