Skip to main content

Leiden Shorts Korte films met veranderkracht

Timnadin n Rif

Leiden Shorts is het op één na grootste korte-filmfestival van Nederland, dat gewoonlijk plaatsvindt in mei/juni. Het programma omvat zowel korte films in elk genre, als lezingen, workshops en multimedia-evenementen. Leiden Shorts is een maatschappelijk verantwoord festival dat zich sterk bewust is van de rol en veranderingskracht van film. Het thema in 2020 was ‘Climate (In)Justice’.

Onontdekte talenten

Producer Anastasia Raevskaia: ‘2020 was een buitengewoon jaar voor ons. In maart moesten we door COVID-19 besluiten het festival uit te stellen tot september, terwijl een deel van ons programma aangepast moest worden; sommige evenementen werden geannuleerd of getransformeerd tot digitale evenementen.

De korte film is een medium dat een stem geeft aan ondervertegenwoordigde gemeenschappen en onontdekte talenten. We ontvangen veel films uit landen als Iran en steeds meer films uit Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. De korte film heeft vaak een korte levensduur, omdat er weinig ruimte voor is op de reguliere filmmarkt. Korte films die geproduceerd zijn in 2019 en niet vertoond worden op festivals in 2020, worden waarschijnlijk niet meer vertoond in 2021. Daarom zijn we dankbaar en blij dat we dit jaar toch nog een fysiek festival hebben kunnen organiseren.’