Maar liefst één op de vier vrouwen in Oeganda heeft mentale problemen. Ze sturen hun kinderen soms niet meer naar school, functioneren thuis moeizaam of hebben conflicten met hun man. Wie deze vrouwen helpt, verbetert niet alleen hún leven, maar ook dat van hun kinderen en de gemeenschap. En dat is waar StrongMinds op inzet.
In heel Afrika hebben tientallen miljoenen vrouwen het mentaal erg zwaar. De impact is veelomvattend; hun bestaanszekerheid, veerkracht, welbevinden én lichamelijke gezondheid gaan achteruit. Ook de kinderen lijden hieronder: die gaan minder vaak naar school, groeien trager en lopen zelf een groter risico op depressies of andere aandoeningen. Helaas hebben maar weinig vrouwen toegang tot hulp. In 2013 sprong StrongMinds in dat gat met een eenvoudige groepstherapie, die je letterlijk onder een boom in het dorp kunt uitvoeren. Na de start in Oeganda – en aansluitend Zambia –zal StrongMinds deze inmiddels bewezen (kosten)effectieve aanpak ook elders introduceren. In Afrika, maar bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten.
Op basis van het succes is de therapie aangepast voor jongeren en vluchtelingen. Ook heeft StrongMinds nu Afrika’s eerste telefonische behandeling voor depressie ontwikkeld. Met een bijdrage van Dioraphte is de groepstherapie in 2022 aan 40.000 vrouwen (en jongeren) aangeboden. De inzet is dat vrouwen via de praatgroepen ook bouwen aan een netwerk voor sociale steun. Dat helpt ze om veerkracht op te bouwen en ook na afloop depressievrij te blijven. Lokale mensen worden opgeleid om zelf praatgroepen te leiden. Zo kan StrongMinds zich na enige tijd richten op een nieuw gebied. Inmiddels zijn in totaal al zo’n 210.000 mensen effectief behandeld.
Voorlichten op World Mental Health Day 2022
Op 10 oktober 2022, de jaarlijkse internationale World Mental Health Day, ging StrongMinds de enorme markt van Kalerwe (Oeganda) op. Charlotte Oolya: ‘We vertelden mensen over signalen en symptomen van depressie. En we lieten ze weten dat je er niet alleen voor staat als je het moeilijk hebt. Deze markt is een mooie plek om ons werk onder de aandacht te brengen.’ De voorlichting was onderdeel van een reeks oktoberactiviteiten voor meer bewustzijn over psychische problemen. In heel Oeganda zijn presentaties gehouden, er was een webinar over geestelijke gezondheid en een symbolische wandeling op het terrein van de Kyambogo Universiteit in hoofdstad Kampala. Oolya: ‘Een mooie campagne om geestelijke gezondheid een nationale prioriteit voor iedereen te maken.’
Kinderen weer naar school
De kracht van de aanpak is de sterke inbedding in de lokale gemeenschap en een goede aansluiting bij bestaande structuren. Dat maakt niet alleen een verdere verspreiding van de aanpak eenvoudiger, het heeft zo ook een duurzamer effect. Tijdens een werk-bezoek van Dioraphte bleek dat alle kinderen van deelnemers aan een praatgroep weer naar school gingen. Hun moeders hadden manieren gevonden om geld te verdienen, bijvoorbeeld met een kapperszaak. Mentale problemen binnen de gemeenschap oplossen maakt mensen blijvend weerbaar. Een simpele methode met een groot effect.