Skip to main content

Stedelijk Museum Alkmaar Een ontmoetingsplek rond verleden én heden

CE Museum Alkmaar

Veel mensen weten Stedelijk Museum Alkmaar te vinden voor kunst, cultuur en het Alkmaarse verleden. Om een breder publiek te bereiken, gaat de vaste expositie op de schop. Zo leren meer mensen op een eigentijdse manier de geschiedenis van stad en regio kennen.

Stedelijk Museum Alkmaar, geopend in 1875, is een van de oudste musea van Nederland. Sinds 2000 is het gevestigd in een modern gebouw in het historische centrum. De vaste tentoonstelling is aan vernieuwing toe, zodat deze ook aantrekkelijk wordt voor mensen die niet zomaar een museum binnenstappen. De inzet: 20 procent meer bezoekers.

Om dit waar te maken, presenteert het museum zijn collectie voortaan op een interactieve manier. Onder de noemer Allemaal Alkmaar komen de schilderijen, tekeningen, sculpturen en gebruiksvoorwerpen zo veel meer tot leven. Zij vertellen de bezoekers hun eigen verhaal over het verleden van stad en regio. En hoe zich dat weerspiegelt in het heden.

Persoonlijke verhalen

Nieuw zijn de mini-tentoonstellingen waarvoor elk half jaar een inwoner van Alkmaar als gastconservator wordt uitgenodigd. Zij kiezen een object en vertellen wat dit voor hen betekent. Net als in Allemaal Alkmaar wil het museum zo de diversiteit van de stad van toen én nu laten zien.