Skip to main content

Het Debuut Veel lof voor nieuwe lichting jonge theatermakers

PK Het Debuut Via Rudolphi Producties Julian Maiwald

In het najaar van 2022 reisde Het Debuut voor de elfde keer langs de Nederlandse podia. Drijvende kracht is Via Rudolphi Producties. Jaarlijks geeft Via Rudolphi een aantal net afgestudeerde theatermakers een zetje. Een buitenkans voor makers én publiek.

Via Rudolphi Producties scout jaarlijks de drie meest opvallende afstudeerwerken van toonaangevende jonge theatermakers. Er wordt gelet op vakmanschap, zeggingskracht en originaliteit. Ook wil het bureau met de selectie laten zien hoe divers de nieuwe lichting talent is. De voorstelling – bestaande uit de drie korte werken – gaat langs twintig theaters in minimaal vijftien gemeenten. Een feest voor nieuwsgierige theaterliefhebbers, andere makers die nog hun weg zoeken en theaterprogrammeurs op zoek naar talent. Maar vooral ook voor de makers zelf die hun werk een publiek geven.

Leren over ondernemerschap

Er valt veel te halen voor de jonge makers die zijn geselecteerd. Ze krijgen op tournee begeleiding van een artistiek, productioneel en technisch team. Ook gaan ze na de voorstelling in gesprek met het publiek om feedback te krijgen. Tijdens het traject helpt het theaterbureau hen voorbereiden op het ondernemerschap. Hoe maak je bijvoorbeeld een bedrijfsplan? Wat kost een productie en hoe maak je je keuzes? Er is aandacht voor fondsenwerving, positionering, marketing en productieplanning. Bij dat alles deelt Via Rudolphi Producties zijn kennis, ervaring en netwerk.

Het Debuut is meer dan ooit nodig. Niet alleen vanwege de coronacrisis die veel tot stilstand bracht en waardoor een nieuwe lichting theatermakers niet of nauwelijks zichtbaar kon worden. Maar ook omdat het ITS Festival voor net afgestudeerde theatermakers ophield te bestaan.

Veel lof

In de media oogst Het Debuut veel lof, al jaren. Zo werd het door NRC Handelsblad als ‘bewonderenswaardig concept’ in de theaterwereld bestempeld. De Volkskrant schreef in 2022: ‘Het Debuut is een van de beter bewaarde geheimen van het Nederlandse theater. Dat bewijzen de drie jonge makers van dit jaar met verrassende, contemplatieve voorstellingen.’