Skip to main content

Nationaal Jeugd Jazz Orkest Dit is het Jong Oranje van de jazz!

PK Jong Oranje Robin Eggenkam,p

Jaïnda Buiter. Pepijn Mouwen. Celia Matamoro. Deze drie muzikale toptalenten maakten in 2022 met nog zeventien anderen deel uit van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Het orkest ziet zichzelf als het Jong Oranje van de jazz. En dat is niet zomaar.

De startende professionele jazzmusici zijn allemaal 26 jaar of jonger. Ze zijn zorgvuldig geselecteerd om deel uit te maken van het orkest en doorlopen twee jaar lang een ontwikkelingstraject. Daarin krijgen zij niet alleen muzikale coaching. Ook volgen zij uiteenlopende workshops die hun carrière vooruithelpen.

Kans voor de nieuwe lichting

Elke twee jaar wordt het orkest vernieuwd, zodat weer een nieuwe lichting musici de kans krijgt. Velen gingen hen voor, zoals de huidige toptalenten Kika Sprangers, Jasper van Damme en Stephanie Francke. De dirigent-artistiek leider wisselt om de twee jaar. In 2022 werd het Maarten Hogenhuis, saxofonist, componist en bandleider. Zijn voorgangers waren onder meer Ruben Hein, Eric Vloeimans en nestor Peter Guidi.

Langs drukbezochte festivals

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest maakt meerdere tournees langs toonaangevende podia en drukbezochte festivals. Zo trad het op in TivoliVredenburg en het BIMHUIS, en ook op het North Sea Jazz Festival was het orkest van de partij. De tournee levert de nodige media-aandacht op. Ook doet het orkest mee aan nationale en internationale samenwerkingsprojecten.

Hogenhuis heeft een programma samengesteld voor de band, gemaakt met bestaand repertoire en vooral met nieuwe composities. Die maken de bandleden zich tijdens verschillende repetities eigen. Intussen krijgen ze de nodige workshops over hoe je jezelf kunt promoten. Ook worden ze voorbereid op de zakelijke aspecten van het vak. Daarnaast leren ze hoe zij de netwerken (die zij in die twee jaar opbouwen) zo goed mogelijk kunnen benutten. ‘Het is net een snelkookpan met alle ingrediënten voor de toekomst’, aldus een van de deelnemers.

Je eigen signatuur ontwikkelen

‘Veel jonge musici hebben doorgaans al een enorme instrumentbeheersing. Maar hoe zet je dat om in muziek waarmee je een eigen publiek bereikt? Wat breng je over als je een solo speelt? En hoe presenteer je eigenlijk je muziek op een podium? Je eigen signatuur ontwikkelen is zo belangrijk. Daar kun je als musicus niet vroeg genoeg mee beginnen.’

Maarten Hogenhuis, artistiek leider Nationaal Jeugd Jazz Orkest

Het mooie is: niet alleen deze jonge talenten krijgen een groeispurt. Zij geven met hun passie en plezier ook de Nederlandse jazz een enorme impuls. Hun tournee is een inspiratiebron voor andere jonge jazzmusici. En het jonge publiek krijgt de kans om het vaak nog ‘stoffige’ beeld van jazz bij te stellen.