Skip to main content

Global Press Lokale vrouwen vertellen als reporters het andere verhaal

W+O Global Press

Talentvolle vrouwen ter plekke een journalistieke opleiding bieden en ze aanstellen als reporter. Op die manier wil Global Press verhalen laten horen die nu het nieuws niet halen. De wereld is immers veel meer dan oorlog, armoede, rampen en ziekte.

Veel nieuwsproductie is vooral ‘parachute-journalistiek’. Reporters – vaak mannen – komen voor een paar dagen naar een land om een ramp of oorlog te verslaan, zonder kennis van de lokale context. Daardoor blijven belangrijke sociale onderwerpen buiten beeld. Terwijl voor maatschappelijke verandering verhalen van binnenuit nodig zijn.

Wereldwijd netwerk

Global Press laat juist die verhalen optekenen door ter plekke lokale vrouwen als reporters op te leiden. Met een journalistieke training én een vast contract ontwikkelen zij zich tot verhalenvertellers die verandering helpen realiseren. Door een in zeventien jaar opgebouwd wereldwijd netwerk weet Global Press deze verhalen via uiteenlopende mediakanalen te verspreiden.

Grote én kleine verhalen

Met een bijdrage van Dioraphte kan de organisatie haar werkwijze nu in Afrika verder opschalen. Vanuit Kenia worden in het Engelstalige deel van het continent 100 nieuwe reporters opgeleid. Zij kunnen straks de grote én kleine verhalen gaan vertellen, de verhalen die persbureaus en media vaak over het hoofd zien.