Skip to main content

University College London Hospital for Tropical Diseases Lepra-ontstekingen in de kiem smoren

W+O University College

Lepra is een verwaarloosde tropische ziekte die elk jaar ruim 200.000 mensen treft. Ontstekingen van huid en zenuwen kunnen leiden tot verminking. Veel mensen reageren niet goed op ontstekingsremmers. Britse en Ethiopische onderzoekers willen begrijpen hoe dat komt.

Tegen een lepra-infectie bestaat een effectieve antibioticabehandeling die de bacteriën doodt. Toch krijgt ongeveer de helft van de patiënten ernstige ontstekingen van huid en zenuwen. De oorzaak: een ontregeld immuunsysteem. Door deze ontregeling beter te begrijpen, is mogelijk te voorspellen welke mensen heftige leprareacties ontwikkelen. En om een betere behandeling te ontwikkelen.

Immuunreacties onderzoeken

Met een bijdrage van Dioraphte zoeken wetenschappers van het Londense Hospital for Tropical Diseases en het Armauer Hansen Research Institute in Addis Abeba naar de bronnen van het probleem. Zij volgen patiënten uit het Verenigd Koninkrijk en Ethiopië twee jaar lang. Wie ontwikkelen ernstige immuunreacties? En wat zijn de oorzaken?

Persoonsgerichte therapie

Het doel is het ontwikkelen van een meer persoonsgerichte therapie. Denk aan het gericht inzetten van ontstekingsremmers, passend bij iemands (genetische) profiel. Dat vermindert ook de bijwerkingen die het vaak moeilijk maken ontstekingsremmers langere tijd te blijven gebruiken. Een nog uitdagender ambitie: voorspellen welke patiënten immuunreacties ontwikkelen, om ze eerder te kunnen behandelen. Zo zouden artsen ernstige ontstekingen in de kiem kunnen smoren.